Vi prater om alt mulig rart!

Frivilligsentralen Vestre Aker har flere tilbud til eldre enten man ønsker en besøksvenn, følgetjeneste, hjelp til handling eller noen å spise middag sammen med. Kirsti og Idun ble koblet sammen gjennom frivilligsentralen.

Mange opplever at de blir mer passive og spiser dårligere når de blir eldre. Å bruke energi og tid på å lage god mat, eller komme seg ut av huset, kan være utfordrende. Frivilligsentralen i Vestre Aker samarbeider med bydelen og hjemmesykepleien for å gi et tilbud til eldre som ønsker seg noen som kan komme på besøk, eller noen å tilberede og spise mat sammen med.

Kirsti får besøk av Idun omtrent annenhver uke. Da går de tur til butikken, drikker kaffe og prater om det meste. De er begge to veldig fornøyde med mulighetene en slik ordning byr på.

- De er veldig flinke på frivilligsentralen, sier Kirsti, som har bodd lenge i bydelen.

- Man får mye igjen for å være frivillig, sier Idun. – Jeg gleder meg til hver gang jeg skal til Kirsti.

BESØKSVENN: Idun (t.h) er Kirstis besøksvenn. Nå tilbyr et nytt prosjekt fra Frivilligsentralen Vestre Aker også eldre noen å tilberede og spise mat sammen med. Foto: Marianne Stensland. 

Nytt tilbud skal gi eldre økt matglede

Et annet tilbud fra frivilligsentralen er «Spis med meg». Prosjektet, som er finansiert av Helsedirektoratet og Gjensidigestiftelsen, tilbyr eldre noen å spise med. Den frivillige kan lage maten, eller man kan lage mat sammen.

- Når man blir alene lager man kanskje ikke så mye mat selv. Å åpne den store brokkoliposen, eller bruke energi- og innsats på å lage den gode og sunne middagen er ofte ikke like lystbetont. Mennesker som spiser mye alene, slurver mer med måltidene, sier leder for prosjektet ved Vestre Aker Frivilligsentral, Stina Åmo.

Vil gi eldre muligheten til å ønske seg noe

Prosjektet er et tilbud til alle som ønsker å dele et hyggelig måltid sammen med noen. Ifølge Helsedirektoratet var i underkant av en tredjedel av eldre som mottar helsetjenester i hjemmet i risiko for underernæring i 2017. Målet med prosjektet er blant annet å gi eldre mulighet til å spise den maten de ønsker, i en hyggelig og sosial setting.  

- Vi lytter til hva brukeren har lyst til og tar utgangspunkt i det. Mange eldre venner seg til å ikke ønske seg noe, men via «Spis med meg» kan man ønske seg akkurat den type mat man vil. Mange vil for eksempel gjerne ha fisk, forteller prosjektlederen.

Også pårørende kan ta kontakt

Pårørende kan også ta kontakt på vegne av den eldre. «Spis med meg» er foreløpig et pilotprosjekt i Vestre Aker, men tilbudet skal fra august også testes ut andre steder i Norge.

- Vi ønsker oss både flere deltakere og frivillige! For tiden har vi flere frivillige enn vi har brukere, så vi har veldig lyst til at flere tar kontakt med oss, sier Åmo.  

Alle er velkomne. Særlig eldre som har skadet seg vil kunne ha god nytte av prosjektet. Når man er skadet som eldre tar det ofte tid å komme seg, og at man spiser godt er viktig.

- Derfor håper vi at særlig mennesker som har vært utsatt for skade, tar kontakt, slik at vi kan komme hjem og tilberede mat for eller sammen med dem, utdyper Åmo.

Ønsker du noen å spise sammen med?

Eller kanskje noen å gjøre aktiviteter med, få besøk av, eller som kan hjelpe til å handle? Ta kontakt med Vestre Aker Frivilligsentral på telefon 23 22 05 80. Tilbudene tilpasses den enkelte, er fleksible og kan være av lengre eller kortere varighet.


2024 © Oslo Frivilligsentraler