Det summer på Majorstua
Man skulle kanskje tro at Majorstuen ikke er en god plass for bier, men de frivillige på Tidemandstuen har 100 000 av dem!Et urbant miljø trenger ikke å bety det samme som en asfalt jungel. I Oslo har vi de siste årene blitt stadig flinkere å dyrke mellom blokkene, på takene og andre steder hvor en blomsterkvast kan få en plass. Men det holder ikke bare å dyrke, plantene trenger hjelp av små flygende vesener som tar seg av polineringen.
I oktober 2012 ble ByBi etablert. ByBi er et medlemsbasert birøkterlag, organisert som et lokallag under Norges Birøkterlag, drevet av frivillige enusiaster.
På Tidemandstuen Frivilligsentral skaper biene mye glede for unge og gamle. Viktigheten av å avle bier kan de unge deltagerne på sentralens barneprosjekt fortelle oss: Uten biene dør vi, konstanterer de.
30 barn som viser hvordan biene kommuniserer - og står korrekt på avstand fra bikubene og snakker med lav stemme for å ikke forstyrre biene, er fantastisk morsomt å få oppleve. Barna i nabo barnehagen har også et viktig oppdrag i birøktingen, nemmelig å gi dronningene navn og tegne etiketter til honninglassene. De voksene sitter litt lengre bort i hagen med en kopp kaffe og lektyre om bier og humler. Ingen vifter bort bier eller humler her i gården, men vepsene får fort en avis i hodet.
Tidemandstuens frivillige birøkter har 30 års erfaring og behandler biene med stor respekt.
"De gir oss ikke bare honning, de er også grunnlaget for alt annet vi spiser", sier han.
Honningen fra Tidemandstuen er den beste honningen i verden - det er alle skjønt enige om!
Del på:
-
300 års strikkeerfaring på Ellingsrud
Det nystartede strikketreffet på Ellingsrudåsen frivilligsentral byr på inspirasjon og ideer til forskjellige typer håndarbeid. Samtidig kan du slå av en hyggelig prat. Eller kanskje har du en kjole som kan sys om?
-
Gamle møbler blir nye erfaringer
Ayub (20) viser frem fine gjenstander på lageret. Sammen med broren Abdi (19) og Asad (33) gir han gamle møbler og gjenstander nytt liv. Bonus: Godkjent arbeidstrening, språkkompetanse, nettverk, gjenbruk og digitale ferdigheter.
-
Vi prater om alt mulig rart!
Frivilligsentralen Vestre Aker har flere tilbud til eldre enten man ønsker en besøksvenn, følgetjeneste, hjelp til handling eller noen å spise middag sammen med. Kirsti og Idun ble koblet sammen gjennom frivilligsentralen.
-
320 kilo søppel på to effektive timer
Området fra Tøyen til Akerselva ble lørdag 4. mai plukket rent for papp, plast, snus, sneiper og annet avfall. Lokale ungdommers innsats for å kartlegge forsøplinga i området var til god hjelp da Tøyen Frivilligsentral skulle planlegge Strandryddedagen.
-
Møt Ola Ramstad
«Jeg har aldri angret et sekund» sier Ola.