300 års strikkeerfaring på Ellingsrud

Det nystartede strikketreffet på Ellingsrudåsen frivilligsentral byr på inspirasjon og ideer til forskjellige typer håndarbeid. Samtidig kan du slå av en hyggelig prat. Eller kanskje har du en kjole som kan sys om?

- Her er alle velkomne, uansett kjønn og alder, sier frivillig leder Gudny. Hun har drevet hobbybutikk i Pilestredet i over 20 år, og forteller at hun hadde lyst til å gjøre noe frivillig da hun ble pensjonist. Resultatet ble strikketreffet på Ellingsrud, som foregår i frivilligsentralens lokaler, søndager fra klokka 16.30 til 19. 

På strikketreffet kan man komme for å slå av en prat, eller få ideer og inspirasjon til håndarbeid- og hobbyprosjekter. Gudny og damene som sitter rundt bordet har erfaring med en rekke ulike teknikker. De har drevet med det meste – fra maling og silkemaling, til strikking og brodering. Faktisk har de til sammen hele 300 års strikkeerfaring!

Strikking og prat på en søndag. Foto: Marianne Stensland. 

Inspirasjon og hygge

Jorunn Østbråten er en av damene som tar turen på søndager, til tross for at hun bor et stykke unna Ellingsrud.

- Det er veldig koselig at det foregår noen sånne ting, og søndag er en fin dag å ha strikketreff på, sier hun. Hun synes det er gøy at gamle håndarbeidsteknikker tas opp igjen, og finner stor inspirasjon i de andre damene rundt bordet. 

Gunnhild Holte er en av dem som inspirerer Jorunn. Hun driver rene storproduksjonen av strikk, og ler når hun forteller om hvor mye garn hun har hjemme. For tiden strikker hun fem av den samme genseren, på oppdrag. - Jeg begynte å få litt stive hender, men da sa legen min at det beste jeg kunne gjøre, var å strikke, forteller hun. - Jeg kjøper garn kilovis. 

- Hun må ha den største produksjonen i hele Groruddalen! ler Jorunn, som er imponert over Gunnhilds ferdigheter innen mønsterstrikk.

Åpent for alle 

Damene rundt bordet ler og snakker om løst og fast. Kaffekopper og kake er satt fram. Treffet er åpent for alle, også de som ikke har like mye erfaring med håndarbeid fra før. 

- Det er sosialt, og fint å komme seg ut en tur i stedet for å sitte alene hjemme, svarer de på spørsmål om hvorfor flere burde komme på strikketreff. Det nikkes rundt bordet. Flere synes også at de lærer mye nytt. 

Gjenbruk og tradisjon

Frivillig leder Gudny viser fram en kjole hun har sydd om, og slår samtidig et slag for gjenbruk. 

- Det er mye man kan lage av gamle ting eller plagg som ikke passer lenger, sier den frivillige lederen. Hun er også er opptatt av å ta vare på gamle håndarbeidstradisjoner, samtidig som hun liker å prøve ut nye teknikker og metoder.  

En annen av deltakerne forteller hvordan hun har strikket seg plagg av garn fra gamle klær. Mulighetene er mange. Det fortelles om belgisk brodering og knusing av porselen som blir til nye potter. Sistnevnte skal også være en god måte å få ut aggresjon på. 

- Vi skal ha juleverksted også, forteller Gudny. Treffet på Ellingsrud er foreløpig bare i startgropa. Det ligger an til å bli en god kombinasjon av nye ideer og mange års erfaring.  

Mønsterstrikk av Gunnhild Holte. Foto: Marianne Stensland. 

Har du lyst til å delta på strikketreff?

Dersom du er på leting etter et sosialt strikketreff med stor takhøyde og kyndig veiledning, finner du det i Edvard Munchs vei 47, på Ellingsrudåsen senter. Det strikkes hver søndag mellom kl. 16.30 og 19. Velkommen! 

2022 © Oslo Frivilligsentraler